A Candida betegség okai

A Candida albicans egy olyan élesztőgomba, mely természetes és egészséges állapotban is megtalálható a bélrendszerünkben. Normális körülmények között azért nem okoz gondot, mert a bél baktériumflórája, a mikroorganizmusok és a probiotikus anyagok kontroll alatt tartják. Azonban ha a bél baktériumflórája károsodást szenved (ennek oka lehet például egy hosszan tartó antibiotikumos kezelés) a Candida elszaporodik és elözönli a szervezetet: a bélből kikerülve eljut a szájba, a garatba és a nemi szervek nyálkahártyájába is bekerül és ott a „jó” baktériumok hiányában fertőzést is okozhat.

 

Mi boríthatja fel a bélflóra egyensúlyát?

A Candida a jóléti országokban népbetegségnek számít: legtöbbször a helytelen táplálkozás okozza ezt a betegséget. A fejlett országokban az emberek többsége ugyanis gyorséttermekben eszik, a hamburgerek, kólák pedig jórészt fehérlisztet, élesztőt, cukrot és különböző tartósítószereket tartalmaznak. Ez a fajta táplálkozás képes arra, hogy lerombolja az immunrendszer falait és így a fertőzés szabadon terjedhet a szervezetben.

Sok kozmetikai termék is kiválthatja a Candida betegséget, hiszen ezek gyakran elpusztítják a bőr természetese bakteriális klímáját, így a Candida ellenségei egy csapásra eltűnnek.

Ha az antibiotikumokat felelőtlenül és túlzottan használjuk, annak az lesz a következménye, hogy a bélben a természetese baktériumflóra sérül, ennek következtében a Candida gomba szaporodásnak indul. Az antibiotikumok ezen felül elpusztítják a mikroorganizmusokat és így egyfajta elhalt szövet keletkezik, ami a Candida számára nagyszerű tápanyagként szolgál.

A szintetikus fehérnemű is okozhatja a betegség kialakulását, hiszen a műszál nem engedi, hogy lélegezzen a bőr, ami így különösen érzékennyé válik a Candida-fertőzésre.

Természetesen a stresszes életmód is nagyban elősegíti a Candida elszaporodását, hiszen ha állandóan hajtunk és feszültek vagyunk, az nagyon legyengíti az immunrendszerünket, ami a Candida szaporodásának igen kedvező. Ha az alvást és a pihenést energiaitalokra cseréljük a teljesítménykényszer miatt, az szintén az immunrendszer bomlásához vezet.

 

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!