A Candida betegség okai

Mi is pontosan a Candida-gomba és hogyan alakul ki a Candida-fertőzés?

A Candida albicans egy olyan élesztőgomba, mely teljesen egészséges állapotunkban is megtalálható bélrendszerünkben. Normál körülmények között azért nem okoz gondot, mert a bél baktériumflórája, a mikroorganizmusok és a probiotikus anyagok kontroll alatt tartják. Azonban, ha a bél baktériumflórája károsodást szenved (ennek oka lehet például egy hosszan tartó antibiotikumos kezelés) a Candida elszaporodik és elözönli a szervezetet: a bélből kikerülve eljut a szájba, a garatba és a nemi szervek nyálkahártyájába is bekerül, ott pedig a „jó” baktériumok hiányában fertőzést is okozhat.

candida

Mi boríthatja fel a bélflóra egyensúlyát?

➤ A Candida a jóléti országokban népbetegségnek számít: legtöbbször a helytelen táplálkozás okozza ezt a betegséget. A fejlett országokban ugyanis az emberek jelentős része étkezik gyorséttermekben, melyek rengeteg fehérliszttel, élesztővel, cukorral és egyéb tartósítószerekkel dolgoznak. A gyorsételek gyakori fogyasztása által gyengülhet immunrendszerünk, s így jobban ki van téve a fertőzésnek és a fertőzés szervezeten belüli terjedésének.

➤ Az antibiotikumok túlzott használata eredményeként a bél természetes baktériumflórája sérül, ennek következtében a Candida gomba szaporodásnak indul. Az antibiotikumok ezen felül elpusztítják a mikroorganizmusokat, az így keletkezett elhalt szövetek pedig nagyszerű tápanyagként szolgálnak a gombák számára.

➤ A Candidát számos kozmetikai termék alkalmazása is kiválthatja, mivel ezen anyagok gyakran elpusztítják a bőr természetes bakteriális klímáját - mely egyébként megvédné szervezetünket magától a fertőzéstől. 

➤ A fertőzés kialakulását okozhatja a szintetikus fehérnemű használata is, a műszál ugyanis akadályozza a bőr légzését, mely így különösen érzékennyé válik a Candida-fertőzésre.

➤ A Candida-gomba - ahogyan az közismert tény- nemi úton is elkapható. Fontos tudni, hogy a fertőzés jelenléte férfiaknál gyakran tünetmentes!

➤ Természetesen a stresszes életmód is nagyban elősegíti a Candida elszaporodását, a hosszantartó belső feszültség ugyanis nagyban legyengítheti szervezetünket, mely (ahogyan a gyorsételekről szóló pontban is olvashatjuk) így védtelenebbé válik a baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal szemben. További kockázati tényező, az energiaitalok fogyasztása is.

Candida diétás termékek

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem

Multi 4U Eritrit 1000g

Multi 4U Eritrit 1000g

Nulla kalóriás, növényi eredetű, természetes édesítőszer. Glikémiás indexe 0, nem emeli meg az inzulin- és vércukorszintet.

Ár: 1895 Ft
Megnézem
Népszerű

Herbafermétrend-kiegészítő cseppek 30 ml

Herbaferm étrend-kiegészítő cseppek 30 ml

A Herbaferm csepp gyógynövények természetes fermentációjával készül. Megnyugtatja a szervezetet, az egészséges emésztés helyreállításával pedig beindítja a regenerációs folyamatokat. 

Ár: 7450 Ft
Megnézem
Újdonság

Györgytea Szurokfűalkoholos kivonat 50ml

Györgytea Szurokfű alkoholos kivonat 50ml

Használható légúti betegségek, hurutok kezelésére, étvágytalanságra és emésztésjavításra, görcsoldásra, az immunrendszer támogatására.

Ár: 2400 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!